Ahmadínedžád přijel do Libanonu

Jako Elvis Presley si musel připadat Mahmúd Ahmadínedžád po svém středečním příjezdu do Bejrútu. Íránský prezident, který jen taktak dokázal kvůli své napoleonské postavě vystrčit hlavu a ruce ze střešního okýnka limuzíny, srdnatě mával davu stojícímu kolem cesty z letiště.

Ačkoli byl Ahmadínedžád pozván do Libanonu prezidentem Michelem Sulejmánem, pravděpodobně nejzajímavějším bodem celého dvoudenního pobytu v zemi s cedrem ve znaku je setkání s vůdcem hnutí Hizballáh Hasanem Nasralláhem a návštěva jižního Libanonu. Írán je považován za největšího sponzora Hizballáhu, který je Západem považován za teroristickou organizaci. Sám sebe ale vidí jako vůdce resistenčního boje proti Izraeli. Svou přítomností na jihu země chce dát Ahmadínedžád najevo, že v Libanonu má pevné postavení. Některá média uvedla, že by měl také symbolicky hodit proti Izraeli kamenem, ale tato zpráva nebyla nikým potvrzena.

Ne všichni Libanonci s přítomností tohoto kontroverzního prezidenta v Libanonu souhlasí. K této skupině lidí se řadí hlavně křesťané a sunnitští muslimové. Viní ho z toho, že zbytečně na jejich úkor provokuje Izrael. „Ahmadínedžád chce udělat z Libanonu druhý Írán. My si ale zakládáme na demokracii, i když se kolikrát nedokážeme dohodnout,“ řekl bejrútský řidič taxíku George.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.