Ramadán v době koronaviru

Začátek postního měsíce Ramadánu je na letošní rok naplánován na čtvrtek 23. dubna, ale rozhodně nebude příliš veselý. Muslimové po celém světě se díky pandemii koronaviru budou muset k oslavám postavit jinak než v předešlých letech.

Prodejci svátečního chleba (Damašek, 2010)

Devátý měsíc lunárního kalendáře patří k hlavním milníkům celého roku. Přibližně 1,6 mld. muslimů se má postit od východu slunce až po jeho západ, utužovat svou víru a vztah s Bohem, rodinou i ostatními lidmi, číst Korán a charitativně se angažovat. Dodržovat půst je více méně povinné, výjimky mají těhotné, kojící a menstruující ženy, děti, cestující a nemocní.

Ukončení denního půstu neboli iftaru je pro muslimy společenskou záležitostí, neboť se shromažďují doma nebo na veřejných prostranstvích poblíž mešit, aby se společně najedli. Domy a ulice bývají tematicky vyzdobeny a není hezčí zakončení dne než společnou modlitbou v mešitě. Jak se ale zdá, letos budou muset tradice ustoupit.

Některé z arabských států omezily dobu vycházení a pobytu na veřejnosti. Například v Egyptě se jedná o dobu od 19 hodin večer do 6 hodin ráno. Je tudíž možné, že Egypťané neuslyší ani bubnování a volání tamních ponocných, kteří před rozbřeskem dávají věřícím na vědomí, že je nejvyšší čas se posilnit před celodenním půstem.

Věřící běžně chodí během Ramadánu do práce i škol, i když jejich pracovní a studijní morálka poklesne. Letos byly mnohé školy a kanceláře zavřeny, a tak věřící nejspíše zůstanou doma. Budou mít čas na sledování oblíbených telenovel. Z jednoho úhlu pohledu to je vlastně pro ně pozitivní, že?

Ramadán je měsícem, kdy se na veřejnosti konají dobročinné akce a chudí (i bohatí) mohou hodovat u dlouhých stolů, které připravily náboženské nadace. Sedět vedle sebe a povídat si u dobrot je bezpochyby vrcholem dne. Vždyť co může být lepší než sdílet sváteční večeři s ostatními a pak se pomodlit v mešitě, kde věřící stojí v řadách rameno na rameno?! Nic z toho si letos muslimové nejspíše neužijí. Místo toho se sešlost omezí na nejbližší okruh rodinných příslušníků u stolu nebo v soukromé modlitebně.

Svátek al-Fitr po konci Ramadánu bude asi ještě smutnější, neboť oproti Ramadánu se slaví na veřejnosti. A pokud se něco nezmění, tak letošní ulice, restaurace, cukrárny a kavárny zůstanou během svátku al-Fitr prázdné či poloprázdné.

A co Pouť do Mekky?

Letošní pandemie zcela jistě změní i hadždž (pouť do Mekky), ba ji dokonce úplně zruší. Saúdská Arábie se řadila na seznam mnoha států, které omezily cestování a pobyt na svém území, aby potlačila pandemii koronoaviru. Na začátku dubna byl vstup do dvou svatých měst Mekky a Medíny pro poutníky striktně omezen. Dá se tedy očekávat, že v červenci, kdy má se hadždž má konat, se přibližně dva miliony návštěvníků do Mekky nepodívá. Muslimští poutníci si tak budou muset asi počkat na další příležitost, třeba příští rok.

Pouť byla zrušena v historii několikrát, ať už kvůli válkám či nemocem moru či choleře. Naposledy se tak stalo v 19. století.

Atlantis The Palm: Hotel, kde aj morské živočíchy majú vlastných šéfkuchárov

Keď v roku 2001 začali v Dubaji s výstavbou umelého ostrova Palm Jumeirah, bolo jasné, že ide o projekt, ktorý nemá v dejinách ľudstva obdoby. Po šiestich rokoch a 12 miliardách dolárov môžeme pokojne hovoriť o 8. dive sveta. Polostrov v tvare palmy ďatľovej s rozmermi 5 x 5 kilometrov pridáva Dubaju 78 km pláží. Prvý hotelom, ktorý tu bol otvorený, je jeden z najluxusnejších na svete – Atlantis The Palm. Čím je tento rezort výnimočný?

Continue reading →

Mediálna bitka o Aleppo

SÝRIA: Vojna v Sýrii zaznamenala tento týžden dôležitý zlomový bod. Vojská vládnuceho režimu obsadili 98% východného Aleppa, ktoré bolo od roku 2012 baštou rebelov. OSN začalo dostávať správy o vojnových zločinoch, ktorých sa údajne mali vláde lojálne milície dopúšťať. Z Aleppa zároveň prichádzali a prichádzajú správy o totálnej deštrukcii mesta, ktoré spôsobuje bombardovanie sýrskej armády za podpory ruského letectva. Naproti tomu sa v ozvali aj hlasy, ktoré označili tieto „zúfalé výkriky Aleppa“ za propagandu a lož.Continue reading →

Vojna v Sýrii

Občianska vojna v Sýrii trvá už 5 rokov. Ozbrojený konflikt, ktorý je považovaný za doposiaľ najhorší v 21. storočí, si už vyžiadal viac ako 450 000 obetí a viac ako milión zranených. 12 miliónov Sýričanov, čo je približne polovica predvojnovej populácie krajiny, muselo v dôsledku bojov opustiť svoje domovy.

Continue reading →