Americké jednotky zadržali jedného z najhľadanejších teroristov

Americké ozbrojené sily zadržali počas zásahu v uliciach Tripolisu vodcu al-Káidy v Líbyi Abu Anasa a-Libi.

Podľa obvinení bol al-Libi zapletený do bombového útoku na americké ambasády v Keni a Tanzánii z roku 1998.

Nachádzal sa na FBI liste najhľadanejších zločincov. Odmena za informácie smerujúce k jeho zadržaniu bola vyčíslená na 5 miliónov dolárov. Federálny súd v New Yorku ho obvinil z účasti na útokoch vo východnej Afrike.

„Ako výsledok protiteroristických operácií Spojených Štátov je Abu Anas al-Libi zákonne zadržiavaný americkými silami na bezpečnom mieste mimo územia Líbye,“ uviedol v tlačovom prehlásení hovorca Pentagonu George Little.

Americký vládny predstaviteľ uviedol pre CNN, že Libi bol zadržaný ozbrojenými mužmi počas operácie za bieleho dňa v Tripolise. O zásahu mali vedieť aj líbyjské orgány, ktoré však účasť na operácii popreli.

Abu Anas al-Libi, narodený ako Nazih Abdul Hamed al-Raghie, bude predvedený do Spojených Štátov, kde bude čeliť obvineniam pred americkým súdom.

Jeho zadržanie je považované za silný úder voči zvyškom jadra al-Káidy.

Al-Libi mal údajne konzultovať plán útoku na ambasády už v roku 1993, nasledujúci rok mal vykonať prieskum terénu a podieľať sa na prípravách celého útoku.

Útok na americké ambasády si vyžiadal viac ako 200 obetí.

Počas separátnej vojenskej operácie bol americkými mariňákmi počas prepadu pobrežnej vily v meste Barawe neďaleko hlavného mesta Mogadišu zadržaný vysoký predstaviteľ hnutia al-Šabáb v Somálsku. Sobotňajší zásah bol reakciou na predošlé udalosti v Keni. Zadržaný predstaviteľ hnutia mal byť podľa informácií New York Times priamo zapletený do zosnovania útoku na obchodné centrum v Nairobi.

Zdroj: Alarabiya a iné

 

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.